Wandelroute

Smoksen in Groot Dochteren

De wandelroute is ongeveer 6 km lang en gaat ook over onverharde wegen, helaas niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Je kunt deze route lopen in week 25, 26 en 27 van 2021.

—- De nummers op de plattegrond worden tussen haakjes in de tekst weergegeven—-

 

Deze wandelroute begint bij de festivalweide (1) achter Slootsmid op de T-splitsing Brenschutte en Dochterenseweg. Deze weide zou vol staan met verschillende podia met muziek en lokale ondernemers om onze vijfde editie in te halen. Dit wordt doorgeschoven naar 25 juni 2022!

Loop de Dochterenseweg op en na zo’n 600 meter sla je linksaf de Molendijk in.

Op dit kruispunt (2) staat achter de heg de oude molen van Groot Dochteren. Familie Maas heeft een tijd op deze molen gewoond en nadien werd deze molen de Maas Mölle genoemd.

Door de groei van omringende bomen ving de molen steeds minder wind, daarnaast kwamen de stoommachine, diesel- en elektrische motoren in opkomst waardoor de molen minder functioneel werd. Toen het houten gedeelte ook nog door een brand afbrandde bleef alleen de romp over.

In 1970 werd de romp van de molen omgebouwd tot woonruimte.

 

Vervolgens ga je de eerste rechtsaf de Gagelweg op. Wist je dat dit één van de kortste wegen van Groot Dochteren is?

 

Ga weer rechtsaf de Rossweg op richting ’t Kruuspunt. Bij het Kruuspunt (3) kun je goed op huis ’t Ross kijken, waar één van onze podia naar is vernoemd.

Wist je dat dit Kruuspunt het centrum is van Groot Dochteren? Bij de picknicktafel staat een informatiebord met foto’s; de moeite waard om te lezen. Teven rust menig Pieterpadloper hier uit.

Op dit kruispunt ga je weer linksaf de Dochterenseweg op.

 

Na 650 meter passeer je aan de linkerkant de Openbare Lagere School Groot Dochteren (4).

Deze school was actief van 1926 tot 1979. Bij velen komt de Friese meester Bottinga al herinnering naar boven. In 1979 werd O.L.S. De Branink geopend, wat het einde betekende van Dorpsschool Laren, Verwolde, Larense Broek en Groot Dochteren.

Tegenover staat, naast de inrit een bankje ter nagedachtenis van Henk en Ria Tijhof.

 

Vervolg de weg en ga na ongeveer 400 meter, in de bocht, rechtsaf de Broersdijk op en ga het spoor over. Sla vervolgens het Heuvelpad in.

 

Aan het einde van het heuvelpad ga je niet links en niet rechts, maar rechtdoor langs het bosje.

Nadien ga je rechtsaf en loop langs de Heunerbeek (5). Waterschap Rijn en IJssel heeft deze route speciaal gemaaid. Mocht je een hond mee hebben, laat deze dan niet in de weilanden lopen.

Je komt uit op de Grauwertdijk waar je weer linksaf slaat richting de Zutphenseweg.

 

Ga op het fietspad rechtsaf en bij Slootsmid weer rechtsaf. Je bent weer op terug op het beginpunt, waar deze wandelroute ook eindigt. Hopelijk heb je genoten van deze route en zien we je op 25 juni!

 

De wandeling is volledig op eigen risico!

Denk aan de veiligheidsvoorschriften rondom Corona zoals beschreven op het RIVM.